Typy licencí skupinového účtu

Pro skupinové plány nabízí CalendarBridge dva typy licencí: licence spravovaného uživatele a licence spravované synchronizace.

C Chad Aktualizováno 11. dubna 2024 3 min čtení
info
Pokud ještě nevíte, jak synchronizace v CalendarBridge funguje, přečtěte si před tímto článkem Přehled synchronizace.

O licencích spravovaného uživatele

Licence spravovaného uživatele fungují podobně jako uživatelské licence v Microsoft 365, Google Workspace, Zoomu apod. — správce skupiny nejprve zakoupí uživatelskou licenci a poté licenci přiřadí uživateli. Přiřazení odešle uživateli e-mail s informací, že mu byl vytvořen účet CalendarBridge. Uživatel se pak přihlásí a nastaví si vlastní synchronizační propojení a plánovací odkazy.

Z pohledu uživatele je zkušenost v zásadě stejná, jako kdyby se zaregistroval sám jako jednotlivec, až na to, že:

  1. Správce skupiny mohl nastavit omezení toho, které informace smí uživatel mezi účty synchronizovat (například mohl nastavit, že uživatel může synchronizovat pouze stav „volno/obsazeno“ a žádné podrobnosti událostí).
  2. Správce skupiny mohl na uživatelský účet „předem načíst“ jeden nebo více kalendářových účtů. Správce může kalendářový účet předem načíst, aby:
    • ušetřil uživateli čas při nastavování, protože tyto účty nemusí přidávat ručně (požadovaná synchronizační propojení si však uživatel stále vytváří sám);
    • umožnil uživateli synchronizaci s kalendářem někoho jiného — například kalendářový účet manažera lze předem načíst na účet CalendarBridge asistenta, aby asistent mohl pro manažera nastavovat synchronizační propojení a plánovače.

Chcete-li nastavit skupinový účet s licencemi spravovaného uživatele, postupujte podle kroků v článku Začínáme se spravovanými uživateli.

O licencích spravované synchronizace

Licence spravované synchronizace umožňují správci skupiny centrálně spravovat synchronizační propojení, aniž by se uživatelé museli kdy přihlašovat (nebo vůbec věděli, že CalendarBridge existuje). Je však potřeba několik dalších kroků nastavení:

Aby bylo možné licence spravované synchronizace používat, musí globální správce / superadministrátor tenanta Microsoftu nebo Googlu udělit aplikaci CalendarBridge přístup ke kalendářům. V Microsoft 365 se tomu říká udělení „oprávnění aplikace“ (na rozdíl od „delegovaných oprávnění“, která používají licence spravovaného uživatele); u Googlu se tomu říká „delegování v rámci celé domény“.

U Microsoft 365 můžete pomocí skupiny zabezpečení omezit, ke kterým kalendářům má CalendarBridge přístup. U Google Workspace je delegování v rámci celé domény přesně tím, čím se nazývá — platí pro celou doménu, bez možnosti omezit, ke kterým kalendářům CalendarBridge přistupuje.

Chcete-li nastavit skupinový účet s licencemi spravované synchronizace, postupujte podle kroků v článku Začínáme se spravovanými synchronizacemi.

Volba mezi licencemi spravovaného uživatele a spravované synchronizace

Licence spravovaného uživatele budou nutné pro všechna synchronizační propojení zahrnující tenanta/doménu, pro kterou nelze udělit oprávnění aplikace / delegování v rámci celé domény. Patří sem osobní kalendáře jako gmail.com, outlook.com apod.

Licence spravované synchronizace se obvykle používají tam, kde má jedna firma uživatele ve více doménách, například:

Výhody licencí spravované synchronizace jsou:

  1. Žádné zapojení koncových uživatelů.
  2. Pro vytváření velkého počtu synchronizačních propojení existuje hromadný proces, při kterém správce jednoduše poskytne tabulku a propojení se vytvoří automaticky.
  3. Tokeny OAuth na úrovni aplikace nejsou ovlivněny změnami hesel uživatelů (na rozdíl od licencí spravovaného uživatele, kde musí uživatel CalendarBridge znovu autorizovat pokaždé, když si změní heslo Google nebo Microsoft).

Uživatelské licence a synchronizační licence můžete také kombinovat, pokud to vaší organizaci vyhovuje nejlépe.