Licentietypen voor groepsaccount
Voor groepsabonnementen biedt CalendarBridge twee soorten licenties: licenties voor beheerde gebruikers en licenties voor beheerde synchronisaties.
Over licenties voor beheerde gebruikers
Licenties voor beheerde gebruikers werken vergelijkbaar met gebruikerslicenties in Microsoft 365, Google Workspace, Zoom enzovoort — de groepsbeheerder koopt eerst een gebruikerslicentie en wijst de licentie vervolgens toe aan een gebruiker. Die toewijzing stuurt de gebruiker een e-mail met de melding dat er een CalendarBridge-account voor hem of haar is aangemaakt. De gebruiker logt daarna in om zelf synchronisatieverbindingen en planningslinks in te stellen.
Vanuit het perspectief van de gebruiker is de ervaring grotendeels hetzelfde als bij een individuele aanmelding, behalve dat:
- De groepsbeheerder kan beperkingen hebben ingesteld voor welke informatie de gebruiker tussen accounts mag synchroniseren (de beheerder kan bijvoorbeeld hebben ingesteld dat de gebruiker alleen “vrij/bezet” mag synchroniseren en geen afspraakdetails).
- De groepsbeheerder kan een of meer agenda-accounts hebben “voorgeladen” op het gebruikersaccount. Een beheerder kan een agenda-account voorladen om:
- de gebruiker tijd te besparen bij het instellen, omdat die accounts niet handmatig hoeven te worden toegevoegd (de gewenste synchronisatieverbindingen maakt de gebruiker nog steeds zelf aan);
- de gebruiker te laten synchroniseren met de agenda van iemand anders — zo kan het agenda-account van een manager worden voorgeladen op het CalendarBridge-account van een assistent, zodat de assistent synchronisatieverbindingen en planners voor de manager kan instellen.
Volg de stappen in Aan de slag met beheerde gebruikers om een groepsaccount met licenties voor beheerde gebruikers in te stellen.
Over licenties voor beheerde synchronisaties
Met licenties voor beheerde synchronisaties kan de groepsbeheerder synchronisatieverbindingen centraal beheren zonder dat gebruikers ooit hoeven in te loggen (of zelfs maar weten dat CalendarBridge bestaat). Er is echter wat extra configuratie nodig:
Om licenties voor beheerde synchronisaties te gebruiken, moet de globale beheerder / superbeheerder van de Microsoft- of Google-tenant de CalendarBridge-toepassing toegang tot agenda's verlenen. In Microsoft 365 heet dit het verlenen van een “toepassingsmachtiging” (in tegenstelling tot “gedelegeerde machtigingen”, die worden gebruikt door licenties voor beheerde gebruikers); bij Google heet dit “domeinbrede delegatie”.
Bij Microsoft 365 kunt u via een beveiligingsgroep beperken tot welke agenda's CalendarBridge toegang heeft. Bij Google Workspace is domeinbrede delegatie precies dat — domeinbreed, zonder mogelijkheid om te beperken tot welke agenda's CalendarBridge toegang krijgt.
Volg de stappen in Aan de slag met beheerde synchronisaties om een groepsaccount met licenties voor beheerde synchronisaties in te stellen.
Kiezen tussen licenties voor beheerde gebruikers en beheerde synchronisaties
Licenties voor beheerde gebruikers zijn vereist voor elke synchronisatieverbinding waarbij een tenant/domein betrokken is waarvoor geen toepassingsmachtiging / domeinbrede delegatie kan worden verleend. Dit geldt ook voor persoonlijke agenda's zoals gmail.com, outlook.com enzovoort.
Licenties voor beheerde synchronisaties worden meestal gebruikt in situaties waarin één bedrijf gebruikers op meerdere domeinen heeft, zoals:
- gebruikers verspreid over meerdere domeinen na een fusie/overname;
- gebruikers verspreid over meerdere domeinen door een moeder-dochterrelatie;
- gebruikers verspreid over meerdere domeinen door een langlopend advies- of joint-ventureproject.
De voordelen van licenties voor beheerde synchronisaties zijn:
- Geen betrokkenheid van eindgebruikers.
- Voor het aanmaken van veel synchronisatieverbindingen is er een bulkaanmaakproces waarbij de beheerder simpelweg een spreadsheet aanlevert en de synchronisatieverbindingen automatisch worden aangemaakt.
- OAuth-tokens op toepassingsniveau worden niet beïnvloed door wachtwoordwijzigingen van gebruikers (in tegenstelling tot licenties voor beheerde gebruikers, waarbij een gebruiker CalendarBridge opnieuw moet autoriseren telkens als hij zijn Google- of Microsoft-wachtwoord wijzigt).
U kunt gebruikerslicenties en synchronisatielicenties ook combineren, als dat het beste werkt voor uw organisatie.