Pierwsze kroki z użytkownikami zarządzanymi

Jak skonfigurować konto grupowe i dodać użytkowników — przypisując licencję i zasady dostępu, dodając lub delegując konta kalendarza i (opcjonalnie) blokując asystenta planowania AI oraz dostęp MCP dla użytkownika.

C Chad Zaktualizowano 30 lipca 2026 3 min czytania

Kroki

Organization users
Użytkownicy organizacji
Add a user
Dodaj użytkownika
  1. Wykonaj kroki opisane w Utwórz konto grupowe.
  2. Przejdź do Zarządzanie licencjami grupowymi i wykonaj kroki, aby „Przypisać licencję użytkownika / dodać użytkownika”.

Opcjonalnie, jeśli jesteś administratorem Microsoft 365 i chcesz ograniczyć, którzy użytkownicy mogą korzystać z CalendarBridge, wykonaj kroki opisane w Ograniczanie dostępu do CalendarBridge dla określonych użytkowników Microsoft 365.

Dodaj użytkownika krok po kroku

Gdy Twoje konto grupowe już istnieje i masz co najmniej jedną dostępną licencję/miejsce, otwórz kartę Zarządzaj użytkownikami w portalu administracyjnym organizacji. Pokazuje ona sekcję Dodaj użytkownika (jeśli nie masz dostępnych miejsc, najpierw kup licencję — zobacz Zarządzanie licencjami grupowymi).

  1. Wprowadź adres e-mail użytkownika

    Wpisz go w polu E-mail użytkownika. To adres, którym użytkownik się loguje; nie wpływa na to, które kalendarze może połączyć.

  2. Wybierz licencję (plan)

    W menu rozwijanym Plan wybierz licencję do przypisania spośród dostępnych miejsc.

  3. (Opcjonalnie) Dodaj/deleguj konto kalendarza

    W sekcji „Uwzględnij zarządzane konta kalendarza dla użytkownika” wpisz adres e-mail konta w autoryzowanej domenie, do którego kalendarzy ten użytkownik ma mieć dostęp przez CalendarBridge.

    Dodanie lub delegowanie konta kalendarza przydaje się w dwóch typowych sytuacjach:

    1. Delegowanie kalendarzy jednej osoby innej osobie. Osoba delegowana nie musi należeć do Twojej organizacji Google Workspace ani Microsoft 365. Na przykład jeśli contoso.com jest autoryzowaną domeną, adres admin@outsourcedco.com można dodać jako użytkownika w organizacji CalendarBridge firmy Contoso i przyznać mu dostęp delegowany do kalendarzy userA@contoso.com — bez konieczności posiadania konta w dzierżawie Google Workspace lub Microsoft 365 firmy Contoso.
    2. Dodanie własnego kalendarza użytkownika w jego imieniu. Daje to dwie korzyści:
      1. Użytkownik nie musi samodzielnie przechodzić procesu połączenia OAuth.
      2. Dostęp CalendarBridge do kalendarza użytkownika nie będzie wymagał ponownej autoryzacji, gdy użytkownik zmieni hasło.
  4. Ustaw zasady dostępu

    Wybierz, co mogą kopiować połączenia synchronizacji użytkownika: Tylko Wolny/Zajęty (bez szczegółów wydarzenia), Wszystkie pola lub Niestandardowe (wybór poszczególnych pól, takich jak temat, opis, lokalizacja).

  5. (Opcjonalnie) Zablokuj asystenta AI i dostęp MCP

    Zaznacz „Zablokuj asystenta AI i dostęp MCP”, aby wyłączyć asystenta planowania AI CalendarBridge i serwer MCP (agenta) dla tego użytkownika. Szczegóły w sekcji poniżej.

  6. Kliknij „Dodaj użytkownika”

    Spowoduje to udostępnienie licencji i wysłanie użytkownikowi zaproszenia e-mailem. Nowy użytkownik pojawia się następnie na liście użytkowników z planem, zasadami oraz przyciskami edycji/usuwania.

Zablokuj asystenta AI i dostęp MCP dla użytkownika

Administratorzy organizacji mogą wyłączyć funkcje AI CalendarBridge dla dowolnego pojedynczego użytkownika za pomocą pola wyboru „Zablokuj asystenta AI i dostęp MCP”. Pojawia się ono w formularzu Dodaj użytkownika oraz w formularzu edycji na karcie Zarządzaj użytkownikami, dzięki czemu możesz je ustawić podczas dodawania użytkownika lub zmienić później.

Gdy dostęp do AI jest zablokowany dla użytkownika:

Aby zablokować asystenta AI i dostęp MCP istniejącemu użytkownikowi, otwórz kartę Zarządzaj użytkownikami, edytuj użytkownika, zaznacz „Zablokuj asystenta AI i dostęp MCP” i zapisz. Aby przywrócić dostęp, ponownie edytuj użytkownika i odznacz pole. Pozostawienie pola niezaznaczonego pozwala na asystenta i MCP jak zwykle.

info
Aby zablokować lub zezwolić na asystenta i MCP dla wielu użytkowników naraz, użyj tej samej opcji w kreatorze miejsc użytkowników Zadań zbiorczych — dotyczy ona każdego użytkownika utworzonego przez zadanie.